Ciklus predavanja “Priroda uživo” – Svijet materijala, 26. ožujka u 18:00

AtomMaterijali su svuda oko nas. Biramo ih na temelju njihovih svojstava i pri tome najčešće ne razmišljamo iz čega ta svojstva proizlaze. Zašto je staklo prozirno? Zašto se porculanski tanjur razbije kad padne na pod? Zašto se metalna šipka može savijati i izvlačiti u žice? Zašto se guma dade višestruko rastegnuti i ponovno vratiti u prvobitni oblik? U predavanju ć‡ete saznati kako se materijali dijele na osnovi njihovih kemijskih i fizikalnih (strukturnih) svojstava, kako je razvoj materijala utjecao na napredak naše civilizacije te neke postupke dobivanja novih materijala.

Predavanje će održati dr. sc. Goran Štefanić,‡ znanstveni savjetnik na Institutu Ruđ‘er Bošković‡ u Zagrebu. Dr. Štefanić diplomirao je i doktorirao kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se u Italiji i Americi. Bio je gostujući profesor na Department of Physics and Astronomy, University of Denver, Colorado.

Predavanje počinje u 18:00 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.


Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju jednom mjesečno, a svako je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine. Hrvatsko prirodoslovno društvo aktivno je od 1885. godine. Tijekom predavanja iz ciklusa Priroda uživo čitatelji časopisa i ostalo građanstvo imaju priliku raspravljati s autorima i svojim pitanjima utjecati na popratni članak koji će se pojaviti u Prirodi.

Hrvatsko geografsko društvo Frontier Theme