Vijesti iz Međunarodne geografske unije

U Beijingu je od 21. do 25. kolovoza 2016. održan 33. međunarodni geografski kongres. Na njemu je sudjelovalo više od 5000 geografa i znanstvenika iz više od 100 država, što je najveći broj sudionika dosada. Ne treba ipak zaboraviti da je najveći broj sudionika bio upravo iz Kine.
Na generalnoj skupštini je za novog predsjednika Međunarodne geografske unije (IGU) za razdoblje 2016.-2020. izabran prof. Yukio Himiyama, Hokkaido University of Education. U konkurenciji Australije, Češke, Danske i Švedske (zajednička ponuda) te Irske, kao mjesto održavanja 35. međunarodnog geografskog kongresa 2024. odabrana je Irska (Dublin). Prije toga na redu je Turska 2020., što je odlučeno na prethodnoj skupštini. Između ta dva kongresa, u čast obilježavaja stogodišnjice djelovanja IGU-a, u Parizu će se 2022. održati izvanredni kongres. Predstavnik Hrvatskoga geografskog društva na generalnoj skupštini bio je izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić.
Skupština je usvojila i novu Povelju o geografskom obrazovanju (2016 International Charter on Geographical Education). U odnosu na Povelju usvojenu 1992., nova je sažetija i sadrži akcijski plan. Povelja jasnim i razumljivim jezikom ističe doprinos geografije ne samo u školskom obrazovnom sustavu već i u odgoju odgovornih i svjesnih građana u 21. stoljeću. Povelja, čije je prevođenje na hrvatski jezik u tijeku, uz uvodno poglavlje o doprinosu Hrvatskoga geografskog društva školskom obrazovanju u Hrvatskoj, bit će poslana u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te na ostale relevantne adrese kao doprinos zadržavanju i unaprjeđenju statusa geografije kao školskog predmeta u našem obrazovnom sustavu.
Teme koje su bile posebno istaknute na skupštini su daljnji rad na Međunarodnoj godini globalnog razumijevanja, u kojoj kao akcijski centar djeluje i Geografski odsjek PMF-a iz Zagreba te zajednički rad IGU-ovih komisija u okviru inicijative OURSUS – Global Sustainable Cities.
Posebno ističemo izbor naših predstavnika u komisije IGU-a za razdoblje 2016.-2020. Prof. dr. sc. Borna Fuerst Bjeliš postala je članica upravnog odbora (steering committee) komisije C12.29 Marginalization, Globalization, and Regional and Local Reponses; Izv. prof. dr. sc. Nenad Buzjak postao je član upravnog odbora komisije C12.23 Karst Commission; Izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić član upravnog odbora komisije C12.35 Sustainability of Rural Systems, a doc. dr. sc. Ivan Čanjevac je potvrđen za člana upravnog odbora komisije C12.40 Water Sustainability za navedeno razdoblje. Tomu treba dodati i izbor doc. dr. sc. Dubravke Spevec u organizacijski odbor (Task Force;T16.01 Olympiad) Svjetske geografske olimpijade za isto razdoblje.

Aleksandar Lukić i Ivan Čanjevac

Hrvatsko geografsko društvo Frontier Theme