Geografski ponedjeljak 17. svibnja!

Poštovani pratitelji Geografskog ponedjeljka, za 17. svibnja najavljujemo novo predavanje koje će održati naš kolega i profesor Vuk Tvrtko Opačić u suradnji s izv. prof. Mihom Kodermanom. Predavanje će se održati u 18 sati preko platforme Zoom, a nosi naziv: Turizam u zaštićenim područjima Hrvatske i Slovenije: jesmo li na istim valnim duljinama?
U Hrvatskoj i Sloveniji uočene su brojne razlike u sustavu upravljanja zaštićenim područjima. One se primjećuju u definicijama pojedinih kategorija zaštićenih područja, kao i u postojećem sustavu upravljanja zaštićenim područjima, što osobito dolazi do izražaja u njihovoj turističkoj valorizaciji. Osim razmatranja postojećeg sustava upravljanja zaštićenim područjima u ove dvije države, na predavanju će biti i riječi o mogućnostima prostorne i upravljačke integracije zaštićenih područja smještenih uz državnu granicu, sa ciljem stvaranja prekograničnih zaštićenih područja.
U okviru predavanja urednici će predstaviti znanstvenu monografiju „Challenges of tourism development in protected areas of Croatia and Slovenia“ (ur. Miha Koderman i Vuk Tvrtko Opačić), nastalu kao rezultat rada na znanstveno-istraživačkom projektu „Komparativna analiza prostornog razvoja turizma u zaštićenim područjima Hrvatske i Slovenije“ u sklopu zajedničke hrvatsko-slovenske znanstveno-tehnološke suradnje (MZO i ARRS; 2018.-2019.) – partner iz Hrvatske: Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Geografski odsjek, partner iz Slovenije: Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Oddelek za geografijo, Koper, voditelji: prof. dr. sc. Vuk Tvrtko Opačić i izv. prof. dr. sc. Miha Koderman. Knjiga je u izašla u PDF i HTML formatu, a možete ju besplatno pregledati ili preuzeti na sljedećim poveznicama:

HTML / Flipbook verzija:
http://www.hippocampus.si/ISBN/978-961-7055-09-2/index.html

PDF verzija:
http://www.hippocampus.si/ISBN/978-961-7055-08-5.pdf

Poveznica za uključenje na predavanje:

https://zoom.us/j/97890855670?pwd=anJoSHFqNmZwRS84SUQwYUNoTEdWZz09

Meeting ID: 978 9085 5670
Passcode: 303634

Radujemo se vašem uključenju i sudjelovanju. Svi su dobrodošli.

Hrvatsko geografsko društvo Frontier Theme