Geografska međunarodna deklaracija o klimatskim promjenama i gubitku bioraznolikosti

Dana 22. lipnja 2021. godine, Škotsko kraljevsko geografsko društvo (Royal Geographical Society of Scotland), Kraljevsko geografsko društvo UK (Royal Geographical Society) i Međunarodna geografska unija (International Geographical Union, IGU) organizirali su virtualan skup otvoren svjetskim geografskim društvima, s ciljem rasprave o zajedničkim mogućnostima djelovanja i prinosa u svezi problema klimatskih promjena i promoviranja UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Na kraju skupa, usvojen je nacrt zajedničke geografske deklaracije koja poziva na akciju sva geografska društva u svijetu i sve geografe da pojačaju svoje napore i da primjene svoja znanja i vještine te iskoriste svoje društvene mogućnosti kako bi se suočili s tim velikim globalnim izazovima našega doba.

Hrvatsko geografsko društvo jedno je od 79 geografskih društava i organizacija iz 58 država svijeta koje je podržalo i potpisalo konačnu Geografsku međunarodnu deklaraciju o klimatskim promjenama i gubitku bioraznolikosti (International Geography Declaration on Climate Change and Biodiversity Loss) a čije su ključne poruke:
– Svjetska geografska zajednica poziva svjetske vođe da probleme klimatskih promjena i općenito očuvanja i zaštite prirode postave u središte svjetske ekonomije i politike,
– Geografija je primijenjena znanost o našem planetu i o našem odnosu s njim,
– Svjetska geografska zajednica povećat će svoj napore kako bi pomogla osigurati bolju sutrašnjicu.

Puni tekst deklaracije (na engleskom jeziku) pročitajte na poveznici IGSG Joint declaration_final

Hrvatsko geografsko društvo Frontier Theme