Geografska međunarodna zajednička izjava o autohtonim jezicima

Povodom početka obilježavanja Desetljeća autohtonih jezika od strane Ujedinjenih naroda (2022.-2032.) Hrvatsko geografsko društvo potpisalo je Zajedničku izjavu o ulozi geografskih društava i geografa u proučavanju i odnosu prema autohtonim jezicima. Zajednička izjava nastala je na temelju inicijative Kraljevskog kanadskog geografskog društva (Royal Canadian Geographical Society), a podržalo ju je niz geografskih društava i institucija, uključujući Međunarodnu geografsku uniju (IGU), EUROGEO – European Association of Geographers, National Geographic Society…

Neke od poruka koje se žele poslati ovom Zajedničkom izjavom su:
– Autohtoni jezici oblikovali su se pod utjecajem krajobraza u kojem govornici žive.
– Autohtoni jezici su živi jezici – potječu iz određenih zemalja, pričaju priče o stvaranju autohtonih naroda, koriste se u drevnim ceremonijama, ali i svakodnevnom životu autohtonih naroda.
– Geografi su u idealnom položaju – kao istraživači, pisci, učitelji, praktičari te kao članovi geografskih društava – kako bi okupili globalnu zajednicu u nastojanju da podrži i očuva autohtone jezike.
– Cilj je Zajedničke izjave potaknuti naše učenje, poučavanje i znanstvena istraživanja kroz prizmu autohtonih jezika.
– Kao građani svijeta, imamo odgovornost podržati očuvanje autohtonih jezika jer kroz njih imamo pristup učenjima i znanjima koji su od ključnog značaja za zaštitu i očuvanje planeta.

Puni tekst Zajedničke izjave o autohtonim jezicima (na engleskom i nekim autohtonim jezicima) možete pročitati na poveznici: indigenous-languages

Hrvatsko geografsko društvo Frontier Theme