Svjetska geografska olimpijada

IGEO logoSvjetska geografska olimpijada (International Geography Olympiad) međunarodno je natjecanje iz predmeta geografije koje okuplja najbolje učenike svijeta stare između 16 i 19 godina. Prva Svjetska geografska olimpijada održana je 1996 u Nizozemskoj, te se do 2012. (kada je domaćin bila Njemačka) održavala svake druge godine, da bi se s Olimpijadom 2013. održanom u Japanu prešlo na jednogodišnji ciklus. Cilj Olimpijade promicanje je geografije i studija o okolišu među mladima, aktivna diskusija o važnosti geografije kao školskog predmeta i poticanje kontakata između mladih iz cijelog svijeta.

Samo natjecanje odvija se kroz više dana i obuhvaća terensko istraživanje, pisani i multimedijski test te prezentaciju stručnog postera na zadanu temu. Medalje se dodjeljuju u pojedinačnoj konkurenciji, a nagrada za poster u ekipnoj kategoriji.

Hrvatska je prvi put nastupila na Svjetskoj geografskoj olimpijadi 2010. godine u Taipeiju (Tajvan) gdje su naši učenici osvojili dvije brončane medalje, nagradu za najbolji poster i ekipno deseto mjesto. Godine 2012. u Koelnu (Njemačka) osvojene su srebrna i brončana medalja, da bi godinu dana kasnije učenici iz Hrvatske u Kyotu (Japan) osvojili dvije zlatne i dvije srebrne medalje. Te 2013. godine zauzeli su ekipno drugo mjesto što je za sada najveći uspjeh u povijesti sudjelovanja Hrvatske na bilo kojoj znanstvenoj olimpijadi na svjetskoj razini. Godine 2014. u Krakowu (Poljska) naši učenici ponovno osvajaju dvije zlatne i dvije srebrne medalje te ekipno zauzimaju četvrto mjesto.

Vijesti vezane uz sudjelovanje naših učenika na Svjetskoj geografskoj olimpijadi možete pratiti ovdje.

Hrvatsko geografsko društvo Frontier Theme