Četiri brončane medalje za naše olimpijce

mmexport1472044795652_resizedNa upravo završenoj 13. geografskoj olimpijadi održanoj u Beijingu, NR Kina od 16. do 22. kolovoza naši učenici Luka Banović (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), Petar Suman (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb), Juraj Vladika (5. gimnazija, Zagreb) i David Zima (Isusovačka klasična gimnazija, Osijek) osvojili su brončane mealje. U konkurenciji učenika iz 45 država naši učenici osvojili su izvrsne rezultate na natjecanju koje uključuje pismeni ispit, terenski ispit i multimedijalni ispit koji se pišu u rasponu od čak četiri dana, te se svi kućama vraćaju s olimpijskim medaljama. Učenici su pokazali znanje, požrtvovnost, marljivost, disciplinu, vedar duh i prijateljstvo u odnosima s mladima iz čitavog svijeta i vraćaju se u Zagreb 28. kolovoza 2016. Sigurni smo da će njihovi rezultati iza kojih stoji, osim velikog osobnog zalaganja, također i veliki trud roditelja, učitelja i nastavnika, svakako privući manje interesa i zanimanja javnosti od nekih drugih olimpijaca kojima su barem kratko bili zabavljeni naši mediji i njihovi čitatelji posljednjih tjedana.

Hrvatski tim na Geografskim olimpijadama sudjeluje od 2010., te je na svim dosadašnjim natjecanjima osvojio ukupno 19 medalja od mogućih 24, te su naši mladi geografi među najboljima na planeti. U svijetu znanje koje geografi posjeduju najviše primjene pronalazi u prostornom planiranju, pa tako u Hrvatskoj na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu postoji i čitav smjer posvećen prostornom planiranju i regionalnom razvoju. Međutim, već nakon stjecanja diplome naši geografi susreću se sa situacijom da zahvaljujući zakonskim ili administrativnim preprekama najčešće ne mogu konkurirati niti za radna mjesta u Ministarstvima prostornog planiranja ili regionalnog razvoja. A u kakvom je stanju prostorno planiranje u Hrvatskoj i koliko struka tu ima mogućnosti sudjelovanja vidi se jednostavnim pogledom kroz prozor u našim nabujalim gradovima od betona i netaknutoj obali poput Makarske ili predgr(a)đa Splita.

Valja reći da su u pripremama naših olimpijaca sudjelovali djelatnici Geografskog odjeka PMF-a i članovi upravnog odbora Hrvatskoga geografskoga društva doc. dr. sc. Mladen Maradin, dr. sc. Ivan Šulc, dr. sc. Ivan Čanjevac i doc. dr. sc. Ružica Vuk. Tim su vodili doc. dr. sc. Dubravka Spevec te autor ovih redaka dr. sc. Marin Cvitanović.

Hrvatsko geografsko društvo Frontier Theme